31 mei is het Werelddag Zonder Tabak. Hoe komt het dat sigarettenrook een typische rokersstem kan veroorzaken? En is een ruwe, hese stem door het roken onschuldig?

Alles wat je inademt passeert je stembanden in je keel. De stembanden kunnen beïnvloedt worden door allergenen zoals pollen, maar ook door droge lucht, stof, chemische stoffen en reflux vanuit de maag. Het brandend uiteinde van een sigaret is meer dan 200° Celsius. Wanneer deze hete lucht 15 cm diep ingeademd wordt en je stembanden passeert is het een beetje afgekoeld, maar toch nog heet genoeg om de delicate stembanden te irriteren. Deze irritatie kan zwelling veroorzaken wat de stem verandert in een ruwe, hese stem. En dat is niet de enige negatieve invloed op je stem. Teer en andere irriterende stoffen in de rook veroorzaken eveneens zwelling en veranderingen in het slijmvlies van de stembanden. Langdurig roken kan veranderingen in het weefsel veroorzaken, wat we dysplasie noemen of kanker. Hoe langer en hoe vaker je rookt, hoe meer veranderingen ontstaan die niet meer omkeerbaar zijn.

Heb je vragen over stoppen met roken of heb je nood aan begeleiding bij het stoppen met roken? Neem contact op met de tabakoloog van sUP!port, de groepspraktijk te Gistel. Bel 059 445 009 of mail ons: info@s-up-port.be