De behandeling van stemproblemen is meer en meer een multidisciplinaire samenwerking tussen een stemtherapeut (logopedist gespecialiseerd in de stem), NKO-arts, een psycholoog en een osteopaat gespecialiseerd in de stem. De functionele benadering van de osteopaat is steeds complementair aan de stemtechnische aanpak van de stemtherapeut.

math-teacher-mls-resources1

Stemproblemen kunnen zich uiten door middel pijn en ongemakken ter hoogte van de keel, het gevoel van een krop in de keel, terugkerend stemverlies, zwakte van de stem, vlug vermoeide stem, stemverlies in de ochtend, droge keel, heesheid, schorre stem, verminderd stembereik en heel wat andere symptomen die gerelateerd zijn aan spanningen ter hoogte van de kaak, de mondbodem en de nekregio.

Stemproblemen kunnen ontstaan door overbelasting bij mensen die hun stem heel vaak gebruiken zoals bijvoorbeeld leerkrachten, zangers, acteurs en marktkramers. Deze problemen kunnen gerelateerd zijn en het gevolg zijn van problemen met de stembanden, zoals knobbeltjes, maar kunnen ook het gevolg zijn van overbelasting. Overbelasting veroorzaakt verhoogde spierspanning, stijfheid van de gewrichten en verminderde flexibiliteit en functie van het stemapparaat. In veel van deze functionele problemen kunnen in onderzoeken geen afwijkingen, zoals knobbeltjes, worden aangetoond. In heel wat gevallen gaat het niet zozeer om overbelasting, maar merken we een ‘onderbelastbaarheid’. De belastbaarheid van het stemapparaat is verminderd. Dit kan veroorzaakt worden door afwijkingen van de statiek, problemen met de ademhaling, problemen met de spijsvertering of afwijkingen ter hoogte van de wervelkolom.

De functionele benadering van de osteopaat is steeds complementair aan de stemtechnische aanpak van de logopedist.

Uit recent onderzoek blijkt dat patiënten met stemproblemen baat kunnen hebben bij een osteopathische behandeling van hun stemprobleem. cropped-foto-header-website-19.jpgEen osteopaat gespecialiseerd in stemproblemen kan in deze gevallen de spierspanning, de gewrichtsbeweeglijkheid en de algemene functie van het stemapparaat onderzoeken. Indien afwijkingen van de spieren, gewrichten en de functie worden vastgesteld kunnen manuele osteopathische technieken worden toegepast om de stemfunctie te herstellen. Het onderzoek van het stemapparaat wordt steeds aangevuld met een algemeen onderzoek van de statiek en de ademhaling, omdat deze een belangrijke invloed hebben op het gebruik van de stem. Dus naast het stemapparaat zelf worden heel veel andere structuren die rechtstreeks of onrechtstreeks met de stem verbonden zijn osteopathisch behandeld.

Osteopaat Gunther Kemel specialiseerde zich in de osteopathische behandeling van functionele stemproblemen. Hij volgde hiervoor tal van opleidingen in binnen- en buitenland (o.a. Alain Piron en Jacob Lieberman). Gunther was ook bijna tien jaar docent aan het Flanders International College of Osteopathy in Antwerpen. Daar doceerde hij onder andere viscerocraniale technieken voor de anterieure cervicale regio.

Afspraak maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s