Een hese stem, verminderde prestaties van de stem bij het spreken of zingen of zelfs een volledig verlies van de stem heeft een grote impact op een persoon. Zeker als je je stem professioneel gebruikt zoals bijvoorbeeld lesgevers en zangers. Soms zijn er structurele veranderingen te zien op de stembanden, zoals cystes. Die kunnen door de NKO-arts behandeld worden. Je stem op een betere manier gebruiken kan ook een oplossing zijn.

Osteopaat Gunther Kemel bekijkt het lichaam met zijn stemprobleem in zijn totaliteit en zorgt dat de belastbaarheid terug hersteld wordt.

Dit wordt aangeleerd en geoefend bij de stemtherapeut, een gespecialiseerde logopedist. Maar vaak is dit niet voldoende. Niet alleen structurele veranderingen zoals knobbeltjes en cystes zorgen voor stemproblemen. Ook functionele veranderingen kunnen stemproblemen veroorzaken zonder dat de structuur veranderd is. Bij functionele veranderingen van de stem is de belastbaarheid verminderd. Te hoge spierspanning in de regio van de nek of van het middenrif is vaak de oorzaak van verminderde belastbaarheid van de stem. Osteopaat Gunther Kemel bekijkt het lichaam met zijn stemprobleem in zijn totaliteit en zorgt dat de belastbaarheid terug hersteld wordt. Op die manier kan de stem weer belast worden en normaal functioneren. De behandeling bij stemproblemen is vaak een multidisciplinaire samenwerking tussen stemtherapeut/logopedist, NKO-arts, psycholoog, diëtist en osteopaat.