website-osteopathieEen osteopaat beoefent een manuele behandelvorm waarbij het hele lichaam wordt onderzocht op – vaak verborgen – letsels. Een vroegtijdige behandeling van deze letsels voorkomt erger en laat het lichaam optimaal bewegen.

Rugpijn, nekpijn, een haperende knie of heup. Het kan iedereen overkomen. Vaak was er de dag voordien niets aan de hand. Plots kun je je job en je hobby niet meer uitoefenen en is pijnloos bewegen niet meer zo vanzelfsprekend. Iedereen kan één of meerdere gewrichten hebben ter hoogte van de wervelkolom die niet meer of niet meer optimaal bewegen en kunnen leiden tot ongemak of pijn.

Wie zich op tijd laat nakijken, voorkomt erger.

Osteopaten sporen vastgelopen gewrichten op en doen ze opnieuw goed functioneren zodat ongemak en pijn kan vermeden worden. Net zoals je regelmatig naar de tandarts gaat voor een gebitscontrole of naar de autokeuring met je wagen, is ook een regelmatige controle bij je osteopaat een goede gewoonte.

Het preventief opsporen van letsels door een osteopaat wordt ook meer en meer toegepast in de topsport. Bij een preventief onderzoek heeft men vaak nog geen klachten. Maar door een aantal gebeurtenissen in het verre of recente verleden (als kind gevallen op de kin of een recent enkeltrauma, bijvoorbeeld), kunnen tal van letsels ter hoogte van het bewegingsapparaat ontstaan. Deze letsels laten het lichaam minder efficiënt functioneren en verhogen het risico op een toekomstige blessure. In veel landen is een osteopaat als deel van de medische staf van een club heel gewoon. Ook in de podiumkunsten wordt deze preventieve aanpak toegepast. Beroepsmuzikanten, zangers en dansers laten zich meer en meer preventief nakijken en behandelen. Onderzoek toont aan dat wie osteopathisch onderzocht en behandeld wordt het beter doet en minder geblesseerd raakt. Een bijkomend effect is dat er minder schadelijke medicatie zoals ontstekingsremmers en corticosteroïden moeten toegediend worden.

>>> Afspraak maken.