Somatic tinnitus is een soort tinnitus. Misschien moet ik eerst even uitleggen wat tinnitus precies betekent.

Tinnitus is een auditieve perceptie van betekenisloos geluid in oor en/of hoofd in afwezigheid van een externe geluidsbron.

Met andere woorden is tinnitus het horen van een geluid in je oor of je hoofd. Een geluid zonder betekenis zoals een fluit of een ruis. Je hoort dit geluid zonder dat er een geluidsbron in je buurt is.

Somatische tinnitus is het horen van zo’n geluid en dit geluid is gerelateerd aan de beweging van je nek of je kaak. Dus dit geluid kan verminderen in intensiteit of in toonhoogte door het bewegen van je nek of bij bewegingen van je onderkaak. We gaan er dan vanuit dat een probleem ter hoogte van je nek of je kaak de tinnitus veroorzaakt. Heel typisch is dat het geluid bij een somatische tinnitus wisselend is van karakter en intensiteit. Bij andere types van tinnitus is het geluid steeds hetzelfde.

Bij mensen met deze somatische tinnitus is er een hoofd- of nektrauma voorafgegaan. Dit kan recent gebeurd zijn of al een tijdje geleden. Vaak zijn er terugkerende periodes van hoofdpijn, nekpijn of pijn ter hoogte van de schoudergordel. Deze terugkerende periodes van pijn vallen vaak samen met de periodes van tinnitus. De tinnitus kan verergeren tijdens bepaalde houding (rusten of slapen) of beweging (werken of wandelen).

Bij somatische tinnitus merken we vaak ook dat de tanden dikwijls hard op elkaar worden gezet tijdens de dag of tijdens de nacht. We noemen dit klemmen. Soms worden de tanden tijdens het klemmen verschoven. Dat noemen we dan knarsen. Indien dit zo is, merken we dit aan slijtvlakken op de tanden.

Studies tonen aan dat manuele behandelingen ter hoogte van de nek, kaak of schouder zorgen voor een verbetering van de tinnitus. Vooral de tinnitus met een laag frequente toon die kan veranderen in intensiteit bij bepaalde bewegingen en houdingen is een goede indicatie voor een manuele behandeling zoals osteopathie.

Michiels S, Does multi-modal cervical physical therapy improve tinnitus in patients with cervicogenic somatic tinnitus? Manual Therapy. 2016 Dec;26:125-131.
Sanchez TG, Rocha CB. Diagnosis and management of somatosensory tinnitus: review article. Clinics. 2011;66(6):1089-1094.